2012. április 6., péntek

Tacsi tape

Ma volt szerencsém életemben először kutyát tapelni. :)

Gyönyörű Paca kisasszony
A szerencsés kutya Paca névre hallgat, ő egy gyönyörű, 2 éves törpe tacsi kislány. Paca 2 hete szerencsétlen és egyben nagyon súlyos baleset áldozata lett, megtaposta egy ló. Többszörös medence törése volt, ízületbe hatoló jobb csípő törése, bal könyök törése, továbbá az ágyéki csigolyákról többszörösen letörtek tövis és haránt nyúlványok. Láttam a röntgen felvételeit, hát nem voltak szépek. Pacának azonban szerencséje volt, mert nagyon gondos és értő segítséget kapott Dr. Bogár Orsolya személyében, aki megoperálta őt, majd örökbe is fogadta a kisasszonyt. Nála találkoztam ma a még erősen bicegő kutyussal.

Orsi egy ideje kísérletezik lovak tapaszolásával, tehát nem ismeretlen neki ez a terápia. Felvetettem neki, hogy ragasszuk meg Pacát is. Sokat dolgoztam traumatológián, így a műtét utáni röntgeneken jól el tudtam igazodni, mi is lehet az ebecskével. Kaptam egy kis gyorstalpalást kutya anatómiából, majd bevetettem a testolvasást, ami kutyáknál is működik. Paca jobb csípője környékén inaktív izmokat láttam, ill. a gerinc melletti izmok sem működtek megfelelően, így nehezére esett a törzsét jobbra hajlítani. Fájt is neki. A bal válla sem szuperált igazán.

Gerinc melletti izmok és a medence tape




Felragasztottam két csíkot izomtechnikával a gerinc melletti feszítő izomzatra, ill. egy stabilizáló ligamentum technikát keresztben a medencéjére. A bal vállát is megragasztottam, de onnan hamar lejött a tapasz, így arra valószínűleg nem volt nagy szükség. (A hölgyemény a fényképezést nem nagyon szerette, így elnézést a nem túl profi képekért Azért a lényeg látszik...)








És láss csodát!!! Paca sokkal szebben és könnyebben mozgott utána, amit a szakértő állatorvosi szem is megerősített. A terápia tehát sikeres volt! Nekem meg egyszerűen szuper érzés, hiszen mielőtt gyógytornász lettem, folyton állatorvos akartam lenni. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése