2011. november 19., szombat

Immunrendszer, ételallergia

Ma egy igencsak érdekes előadást hallgattam meg a munkahelyem szervezésében, amely az immunológiai eredetű neurológiai tünetekről szólt. Arra gondoltam néhány érdekesebb gondolatot megosztok a nagyérdeművel, mivel ma én is sokat tanultam. Éretlen idegrendszerű gyerekekkel dolgozom, akiknél bizony előfordulnak különböző neurológiai és pszichés tünetek. Persze ezek nagy része visszavezethető az idegrendszeri problémákra, azonban nem mind. Sok tünet összefügghet olyan immunológiai betegségekkel, mint pl. a különböző ételallergiák. Egy ideje vizsgáljuk, hogy vajon egy jól összeállított vagy épp diétás érted, mennyit tompíthat az általunk ellátott gyerekek tünetein. Úgy néz ki, hogy sokat!

Az allergén anyag evése krónikus gyulladáshoz vezet a belekben, ami természetesen hat az idegrendszerre is. Így ha nem tudunk arról, hogy ez van a gyereknek és ő folyton a számára "mérgező" anyagokat eszi, az bizony neurológiai, sőt pszichés tüneteket is okozhat.

Az előadó a cöliákiára, azaz a lisztérzékenységre tért ki részletesebben. Kiderült, hogy manapság 100 emberből 1 érintett ebben. Sokunknál ez egészen rejtett formában van csak meg, és az életkor előrehaladtával egyszer csak megjelenik. A gyerekkorban veleszületetten ismert, manifesztálódott cöliakia csak a jéghegy csúcsa. Ismert tünetei  között szerepel az alultápláltság, puffadt has, krónikus hasmenés, hiánybetegségek, hasi fájdalom, hossznövekedés zavara, bőrtünetek, stb. Azonban jöhetnek olyan tünetek is, mint a rossz közérzet, fáradékonyság, hangulati zavarok, ataxia (izommozgások koordinációjának zavara), epilepszia, magatartás és figyelem problémák, depresszió, szorongás, szuicid hajlam. Sőt van, hogy csak ezen atipikus tünetek jelentkeznek a páciensnél, és a tipikus gyomor-bélrendszeri tünetek nem.

Megdöbbentő, igaz?

De mi a helyzet a táplálkozással? Egyre gyakrabban hallunk különböző ételallergiákról, étrend-kiegészítő csodabogyókról,  diétákról, értrendekről,. Számomra mindig nehéz volt ezek között kiigazodni ebben a káoszban. Nagyon sok hitelesnek tűnő, ilyen-olyan kutatás alapján előállított szerről hallunk... Azonban vigyázat! Mint ma elhangzott, bizony előfordul, hogy egyes csodabogyó-gyártók valóban hivatkoznak egy valóságban megtörtént kutatásra, abból azonban olyan tanulságokat és következtetéseket vonnak le, amelyek abból a kutatásból nem levonhatóak, amelyek abból nem következnek. Magyarul csúsztatnak... És ezt egy laikus ember nem tudja, mert nagyon is tudományosan hangzik. Ez számomra elég elkeserítő hír volt. Ezzel együtt természetesen rengeteg jó és hatékony termék van piacon, amivel senki nem vitatkozik. De akkor melyik is?

Csak ésszel és óvatosan!

Még egy érdekes, most már bizonyított tény a mai napról, hogy a stresszhormonok kifejezetten rontják az immunrendszer hatékonyságát, míg a mozgás által termelődő béta-endorfin pozitív irányban hat!

Szóval moccanjon mindenki!

:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése