2012. április 25., szerda

Újabb kutya tape

Újabb kutyust volt szerencsém ma megtapaszolni. A mai "áldozatom" a Rocky névre hallgat, és bizony öreg motoros már. Ő egy 15 éves dobermann úr, sajnos eléggé súlyos gerincproblémával. Régóta szenved ugyanis gerincsérvtől, ami az elmúlt években hátsó lábainak fokozatos legyengülését, majd részleges bénulását okozta. A gerincét február közepén megoperálták, de azóta sajnos nem tud felállni :( Talicska üzemmódban közlekedik, azaz vinni kell a hátsó fertályát... De akkor igencsak virgonc kutyus tud lenni :) Nagyon szeret(ne) állni, nagyon élvezi, ha lábra állítják. Ez sajnos csak segítséggel megy, és akkor sem hosszú időre.


Rocky tapaszolva
A csípő és comb izomzata teljesen legyengült, elsorvadt. Minkét csípőízület mozgása jelentősen beszűkült, de a térdek és bokák úgy néz ki rendben vannak. A tape-el a gerinc melletti izmokat és a sorvadt csípőizmokat céloztam meg. Ahogy várható volt, sajnos ennek az ő esetében nem  volt nagy eredménye, csodát nála egyikünk sem várt. A tapasszal újra lábra állítva észlelhető volt egy kis izomaktivitás, ami azonnali remegős fáradásba csapott át. De legalább van még beidegzés, ami jó hír. És az érző pályák is működnek, mert kb. 5 perc után elkezdett a csípője felé szaglászni, láthatóan érezte magán a tapaszt. Ez azért jó, mert így folyamatos ingert kap ez  terület, ami talán javíthat még valamennyit az idegpályákon.


Mint kiderült Rocky kap ugyan masszázst, de a tornáztatása nem igazán megoldott. Pedig nála ez nagyon fontos lenne, hiszen a még beidegzéssel rendelkező, ámde teljesen legyengült izomzatát meg kellene kicsit erősíteni.  Erre azt a javaslatot tettem a gazdiknak, hogy egy hasa/mellkasa alatt futó, plafonról lelógatott széles hám segítségével állítsák gyakran lábra Rockyt, mert így a kutya súlyát a hám tartja és ők tudnak segíteni a hátsó lábaknál. Első körben a beszűkült csípőízület kimozgatását, mobilizálását javasoltam. Majd ezt követően óvatos terhelést, rugóztatást, guggolást, illetve a végtag lépésminta irányában való mozgatását. Mindezt naponta többször, de egyenlőre alkalmanként csak néhány percre, hiszen jelenleg egy-két perc alatt is rettenetesen elfáradnak az izmai. A következő hetekben pedig egyre növeljük az időtartamokat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése