2012. február 7., kedd

"Lusta" gyerekek

Régóta tervezem ennek a bejegyzésnek a megírását, de halogattam. Most megint találkoztam egy-két olyan megjegyzéssel, ami arra szólított, hogy állást foglaljak ebben a témában. Próbálok nem szakmai nyelvre váltani, hogy mindenki számára érthető legyen.

Sokan tudjátok, hogy én főként gyerekekkel foglalkozom, azon belül is főleg szenzomotoros fejlesztéssel (TSMT). Nagyon sok baba jár hozzám, legtöbben 1,5 év alattiak. Legtöbb gyerkőcnél izomtónus eloszlási problémát találok, megfejelve egy kis mozgásfejlődésben történt lemaradással, késéssel. Ami alapvetően persze gond, de ha az idegrendszerben nagyobb, maradandó károsodás nem történt, akkor egy kis tornával könnyen orvosolható mindez. Nyilván csak akkor, ha időben felismerik, hogy gond van. És a probléma tapasztalataim szerint sokszor itt kezdődik....

Adott egy édesanya, aki vagy tapasztaltabb, vagy nem, és arra panaszkodik, hogy a 8-9 hónapos gyermek pl. nem kezdett el még forogni. Elviszi őt a megfelelő helyi gyermekorvosi rendelőbe vagy a védőnőhöz. És sokszor mi a leggyakoribb válasz egy pl. megkésett, hipoton (átlagosnál lazább izomzat) gyermek anyukájának? "Anyuka ne aggódjon, a gyerek csak lusta!" És ezután hónapok telnek el, bármilyen történés nélkül. Aztán egyszer csak mégis feltűnik a dolog, csak akkorra már sokkal több energiát kell beletenni, hogy rendbe jöjjön a gyerkőc.

A mozgásfejlődésnek egy genetikusan előre programozott üteme és tempója van. Az úgymond "nagykönyv" pontosan megmondja, hogy egy mekkora gyereknek kb. mit kell tudnia (erre most nem térnék ki részletesen).  Ha egy gyerek fejlődése bármilyen okból ettől eltér, azt véleményem szerint nem lustaságnak, hanem idegrendszeri szabályozási/fejlődési/érési problémának nevezik....Mert bizony a csecsemő idegrendszere az, ami roppant bonyolult, összetett, de zseniálisan összeszervezett módon szabályozza és irányítja a kicsik érését, növekedését, mozgásfejlődését. Ahol ebben a gépezetben elakadás vagy valamilyen probléma van, ott bizony a fejlődésben anomáliák mutatkozhatnak. Ami természetesen kihathat a kognitív és figyelmi funkciókra is, mint pl. a gyermek éberségére, aktivitására és motiváltságára.

Az alul motivált felnőttre azt mondjuk lusta...oké, legyen. De kérdezem én, hogyan lehet egy csecsemő lusta? Ezen szakemberek szerint a 8 hónapos csecsemő magában így okoskodik: "Ma olyan lusti vagyok, nincs kedvem a genetikusan kódolt idegrendszeri éréshez....nőni se akarok ma...." Viccesen hangzik, ugye? Minden tiszteletem a csecsemőké, de nem hiszem, hogy pusztán ezzel meg tudnák állítani magukat fejlődésben.

És még egy dolog. Kedves Anyukák! A tapasztalatom azt mutatja, hogy az anyai ösztön létező dolog, és ritkán csapja be a kedves mamát. Ha úgy érezzük gond van a kicsivel, akkor sanszos, hogy valóban van. Hallgassunk arra a kis belső hangra, a gyerkőc érdekében!

Kedves Szakemberek! Nyilván akinek nem inge.... :)

5 megjegyzés:

 1. Kedves Dóri!
  Mi jártunk Hozzád (DSMG után)a megkésett ülés miatt és sikerült! Köszönjük! Utána a járás is szépen beindult! Amiért írok...tény, nálunk is rajtam - az anyán múlt, hogy aránylag időben felismretük baj van. A gyerekorvos és főleg az ortopéd orvosunk is azt mondta minek a Dévény-torna, csak szenved, sír a gyerek ott. Hát, inkább még akkor sírjon ő is, meg én is, mint 10-20 év múlva. Még egyszer köszönjük a Te (TSMT-s) munkádat is! Üdv: Móni és Milán

  VálaszTörlés
 2. Szia!
  Örülök, hogy sikerült mindennek rendeződni :) És köszönöm!

  VálaszTörlés
 3. megírom még egyszer, mert eltűnt az előző, hogy mégmégmég ilyen babásat! :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Baba elfogult vagy :) De igen, írok még majd ilyet, mert kell oszlatni a homályt a fejekben :)

   Törlés
  2. gondolod? nem is! :)
   na jó, listát tudnék írni a babás témákról...

   Törlés