2014. május 6., kedd

Szinergetikus Reflex Terápia esettanulmányokViszonylag keveset írtam még a Szinergetikus Reflex Terápiáról. A módszerről bővebben itt olvashattok: http://hatvanid.blogspot.hu/2013/04/szinergetikus-reflex-terapia.html
 
Két probléma típusnál már sikeresen alkalmaztam. 

Az egyik a kötött, feszes izomzat csecsemőkorban, esetleg még némi ferde fejtartással, aszimmetriával fűszerezve. Hármas ikreket kezeltem ezzel a módszerrel, vagyis közülük kettőt. A kezelés kezdetekor 7 hónaposak voltak. Hetente 1x 30 percet kezeltem a gyerekeket, és magam is meglepődtem milyen szépen alakul az izomzatuk.  Oldódtak az aszimmetriák és érezhetően lazább lett a tónusuk. A kezelés nem fájdalmas, nem kényelmetlen a babák számára, inkább csak az egy helyben maradás nem szokott nekik tetszeni.  A rendszeres, heti kezelésre kb. 5-6 hétig volt szükség, majd két hetente egy kezelésre váltottunk még 2-3x. Azóta 2-3 havonta kontrollálom őket, most már elmúltak egy évesek, stabilan járnak.  A legkisebbet még kell majd kezelnem pár alkalommal, mert a járás fejlődésével kissé visszafeszesedett az izomzata, de lényegében 2 hónapja már nem kellett hozzájuk nyúlnom. 

A másik egy igen érdekes probléma típus. A hipoton, laza tónusú  babák között gyakran előfordul, hogy bár rendszeresen kapnak DSGM kezelést és TSMT is, és már mindenük meglenne ahhoz, hogy elinduljon a mászás, NEM másznak. Az idő csak telik, a baba már 13-14-15 hónapos, és még mindig semmi.  Kedves, aranykezű DSGM kolléganőmmel Csatári Verával  sokat törtük a fejünket, hogy mi lehet ez, folyton egymásnak küldözgettük ezeket a gyerekeket oda-vissza, hogy hátha a másik terápia meghozza az eredményt….Aztán egyiküknél feldobtam az ötletet, hogy mi lenne, ha valami teljesen újjal próbálkoznánk, magyarán meglepnénk az idegrendszer valami új ingerrel. A TSMT-ben már sokszor tapasztaltam, hogy új ingerek bekerülésekor, új tréningnél ugrásszerű változások jöhetnek. Így elkezdtem egy SzRT kezelést az egyik gyereknél, és már a 2. alkalom után mászni kezdett a baba. Azóta már 3-4 ilyen gyerkőccel találkoztam, és mindenhol ugyan ez volt az eredmény. Sőt, egy kezelés után másztak. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy ez a kizárólag üdvözítő és csodálatos módszer. Hiszen tudjuk, hogy mind a TSMT, mind a DSGM módszer is tud néhány alkalom után „csodát tenni”.  Hanem inkább arról lehet szó, hogy a gyerek idegrendszere adaptálódott az addigi kezelésekhez, a kezelő személyhez, a terapeuta kezéhez. És most, amikor egy új stimulációt kapott összeállt minden, amit eddig tanult a baba, és végre elindult a mászás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése