2015. március 23., hétfő

A KISS szindrómáról

A csecsemőkori ferde fejtartásról írtam már korábban. Azóta volt szerencsém találkozni kiropraktőrökkel, akik felhívták a figyelmünket az úgynevezett KISS (Kopfgelenk Induzierte Symmetrie Störungen) szindrómára. Ez egy német mozaikszó, szó szerinti jelentése valami ilyesmi (bocs minden németestől): fej ízület indukálta szimmetria zavar. Arról van szó, hogy az első nyakcsigolya és a koponyacsont közötti ízületben egy kis elcsúszás keletkezik, amitől a baba egy ferde kényszertartást vesz fel. Általában szüléskor vagy a szülést megelőző időszakban alakul ki, amikor már szűk a hely az anyaméhben, esetleg téraránytalanság áll fenn. Ez eddig még nem volt sok új információ, de számomra meglepő volt, hogy mennyi minden mással hozzák összefüggésbe.
Problémát okozhat a  szopizásnál, nyelésnél, mert befolyásolja a száj és gége körüli izmokat. Ez egy fontos reflexzóna egyes irodalmak szerint, így hatással van az emésztésre és a hormonrendszerre. Mivel a terület nehezen ernyed el, fájdalmas lehet, ezért nehezített lehet az elalvás is. És természetesen a mozgást is akadályozza.
Egyes oldalak említenek egy későbbi szövődményt, a KIDD (Kopfgelenk Induzierte Dygnosie Dyspraxie) szindrómát, amely már észlelési problémákat jelent és diszpraxiát, mely a tanult, megszerzett mozgásos tapasztalatok, célirányos mozgások, mozgásfolyamatok tervezésének és kivitelezésének zavarára utal. Mindezek lefedik az idegrendszeri éretlenség tüneteit. A ferde fejtartás kapcsán már írtam arról, hogy hogyan aktiválja az aszimmetrikus tónusos nyaki reflexet, és arról, hogy mindez milyen hatással van a testtartásra, a fej formájára mind a csecsemőkorban, mind a nagyobb életkorokban. Ezt most nem fejteném ki újra, de szép kis láncreakciót hozhat magával sajnos.
A korábbi bejegyzés ITT

Ráadásnak egy eset a közelmúltból:

Nemrég volt nálam egy kisbaba, egy 3-4 hónapos kislány. Szopizási gondjai voltak, és persze ferde fejtartása. Evéskor rengeteg levegőt nyelt, gyakran kifolyt a száján a tej, hasfájós volt. Elküldtem őket egy kiropraktőrhöz, aki megtalálta a blokkolt ízületet a nyakánál és szépen kis is oldotta. Az első (kb. 10 perces) kezelés után a csöppség problémái megszűntek. Ügyesebben evett, nem folyt ki a szájából a tej, nem nyelt levegőt, és így nem puffadt fel a hasa.

Eddig is nagyon érzékeny voltam a ferde fejtartás témára, de ezentúl még inkább figyelni fogom...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése